Tips & Tricks

Tips digitale nieuwsbrief

10 tips waardoor jouw nieuwsbrief opvalt!

Een nieuwsbrief kan een effectief middel zijn, als je deze op de juiste manier inzet. Middels een nieuwsbrief stel je gemakkelijk al jouw relaties op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Denk aan een actie onder de aandacht brengen, nieuwe producten promoten of een klantcase delen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je ervoor zorgt dat jouw nieuwsbrief opvalt en gelezen wordt.

1. Betrek relaties bij je organisatie

Het inzetten van een nieuwsbrief moet als doel hebben om klanten aan je te binden. Je wilt ze betrekken bij je organisatie. Dit doe je door te laten zien waar je mee bezig bent. Laat ontwikkelingen binnen de organisatie zien. Heb je een nieuwe collega in dienst of een productverbetering? Deel dit!

2. Zorg dat de onderwerpregel triggert.

De onderwerpregel is het eerste wat ontvangers van de nieuwsbrief lezen. Daarom is het belangrijk dat je hiermee meteen de aandacht trekt. Aan de hand van de onderwerpregel beslissen ontvangers of ze die nieuwsbrief gaan openen of niet. Dus zet niet in de onderwerpregel ‘nieuwsbrief maart 2022’, maar benoem bijvoorbeeld een trend waar de nieuwsbrief op in gaat. 

3. Personaliseer je nieuwsbrief

Personalisatie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en anno 2022 kunnen we er niet meer omheen. Maak je nieuwsbrief persoonlijk door de naam van de lezer te benoemen. De lezer zal zich dan meer aangesproken voelen om verder te lezen. Niet alleen kan je personaliseren op naam, maar bijvoorbeeld ook op woonplaats of interesses.

4. Plaats geen ‘lappen’ met tekst in de nieuwsbrief

Wanneer je een nieuwsbrief opent en je ziet een grote ‘lap’ met tekst, dan haak je al snel af, toch? Maak daarom teksten niet te lang. Een lezer zal eerst vlug over alle koppen en introteksten heen lezen. Aan de hand daarvan bepaalt de lezer of hij/zij meer over het onderwerp wil weten. 

5. Belangrijkste informatie bovenaan

Een nieuwsbrief wordt vaak niet helemaal van begin tot eind gelezen. Zet daarom de meest belangrijke informatie bovenaan. En zorg ervoor dat de lezer door deze informatie wordt getriggerd om verder te lezen.

6. Gebruik passende beelden

Beelden spreken meer dan woorden. Plaats daarom afbeeldingen in de nieuwsbrief die iets vertellen over de inhoud van het artikel. Gebruik opvallende en sprekende beelden. Zorg daarbij dat ze van goede kwaliteit zijn. Let er dus op dat ze scherp zijn, niet verkeerd afgesneden zijn en op de juiste plek staan. 

7. Zorg voor consistentie en herkenbaarheid

Besteed aandacht aan de opmaak van je nieuwsbrief. Zorg voor een consistente uitstraling waar de huisstijl van je organisatie in terug komt. Dit zorgt voor herkenbaarheid. Het makkelijkste is om een vaste template te ontwerpen, die je telkens kunt gebruiken. Dit is mogelijk in onze Huisstijlmanager. Hierin kunnen wij voor jou verschillende nieuwsbrieftemplates plaatsen. In deze templates kunnen collega’s de nieuwsbrief opmaken binnen de huisstijlrichtlijnen van je organisatie. 

8. Zorg dat je nieuwsbrief mobielvriendelijk is

Wanneer je een digitale nieuwsbreif verstuurd, moet je altijd controleer of deze ook geschikt is voor mobiel. Steeds meer ontvangers lezen nieuwsbrieven namelijk via hun mobiel in plaats van laptop of desktop. Zorg ervoor dat beelden en teksten niet verspringen in de mobiele versie.

9. Kies het juiste moment voor het versturen van de nieuwsbrief

Denk goed na over het moment waarop je een digitale nieuwsbrief verstuurt. Zo is een maandagochtend niet het beste tijdstip om dit te doen. Mailboxen zitten dan vaak nog vol met mails van de week ervoor. Jouw nieuwsbrief zal dus verdwijnen tussen alle andere ongeopende mails. Je kunt ook testen welk moment nou het beste is om de nieuwsbrief te versturen. Ga hiermee experimenteren en check hoe vaak de nieuwsbrief is geopend en gelezen.

10. Meten is weten

Meten is écht weten. Analyseer de resultaten van verzonden nieuwsbrieven. Alleen op deze manier kom je erachter wat het beste werkt in een nieuwsbrief. Je kan bijvoorbeeld meten welke artikelen het meeste gelezen worden. Mailchimp is een handig programma om de resultaten van jouw verzonden digitale nieuwsbrief te meten.

This image for Image Layouts addon


Nieuwsbrief opmaken in een template

De Huisstijlmanager kan jou en je collega’s helpen bij het maken van een nieuwsbrief! De nieuwsbrief kan namelijk eenvoudig opgemaakt worden in een template. Hierdoor zorg je voor een consistente uitstraling én herkenbaarheid. Doordat je de beelden uit de mediabank haalt, weet je zeker dat je over de juiste afbeelding beschikt. Ook mailinglijsten kan je opslaan in de mediabank, waardoor deze altijd up-to-date zijn. Nadat jouw nieuwsbrief compleet is kun je deze downloaden, of laten drukken, en vervolgens verzenden naar jouw relaties.

Gratis demo

Gerelateerde artikelen

Branding
voordelen van een sterk merk
Digital Asset Management (DAM)

Informatie

Beheren, opmaken, bestellen én publiceren van al je marketing- en communicatiemiddelen doe je voortaan op één plek. Ontdek de kracht van de Huisstijlmanager!

Volg ons op      

Support

Heb je hulp nodig of heb je een technische vraag? Bekijk onze helpdesk of neem contact op via support@huisstijlmanager.nl